Generation Z förbryllar modevärlden

I Acnes globala annonskampanj för damkollektionen syns den här hösten en väldigt ung modell: Frasse Johansson, 11 år. Den dubbelknäppta ullkappan i puderrosa är några storlekar för stor för honom. Byxorna korvar sig längs benen och släpar nedanför de högklackade stövletterna. Hans små fingrar försvinner nästan under silverringarna. Men han är väldigt söt – förlåt, cool – chefsdesigner Jonny Johanssons son, och Viviane Sassens bilder fantastiska.

”Jag har sett den nya generationens inställning till fashion där plaggens skärningar, form och karaktär är viktigare än samhällets gillande”, förklarade Jonny Johansson i ett pressmeddelande när bilderna släpptes tidigare i höst. ”Jag såg direkt Frasse framför mig eftersom han förkroppsligar den här generationen. Jag frågade honom och är glad att han ville vara en del av den här kampanjen.”

Men vilken generation tillhör Frasse egentligen? Han är något för ung för generation Y, eller millennials som de oftast kallas. Gränsen för att inkluderas brukar dras i slutet av nittiotalet. De födda därefter har på senare tid i stället fått etiketten generation Z. Alltså dagens tonåringar, tweens och småbarn. Det är de som är framtidens konsumenter och makthavare – och marknadsanalytiker slåss om att försöka förstå och definiera dem.

Om generation X var den förlorade generationen, Y den uppkopplade och narcissistiska, vad är då Z?

Medan millenniegenerationen Y drömde om att tjäna stora pengar och förverkliga sig själva, har generation Z mer modesta förhoppningar om livet. The Futures Company, en global konsultbyrå, skriver i en rapport att den nya generationen blivit mer pragmatisk och mindre idealistisk än den föregående eftersom den växer upp under kärvare tider. I företagets undersökning föredrar 60 procent av de tillfrågade att få en garanti för att de aldrig kommer bli fattiga framför möjligheten att någon gång kunna bli rika.

De unga är också måna om sitt privatliv och sitt rykte. De har lärt sig av de misstag generationerna före dem gjort på nätet, och använder därför anonyma och flyktiga tjänster som Whisper, Secret och Snapchat men överger Facebook.

Ofta nämns deras bristande koncentrationsförmåga. De – den första verkligt, verkligt genomdigitala generationen – är ju vana att göra hundra saker samtidigt på mobilen. Dock verkar det inte bara gälla dem. En ny undersökning från Microsoft visar att människans genomsnittliga uppmärksamhetsspann bara sjunker. År 2000 var det tolv sekunder. I dag har det sjunkit till åtta, en sekund kortare än en guldfisks.

Generation Z beskrivs som realistisk och öppen. Och inställningen till fashion, som Jonny Johansson uttrycker det, likaså. Dagens tonåringar bryr sig mindre om att deras kläder är trendiga än vad föregångarna gjorde i samma ålder, enligt rapporten. Detsamma gäller huruvida plaggen är manligt eller kvinnligt kodade. När skådespelaren Will Smiths son Jaden, 16 år, i våras gick på skolbal iklädd långkjol sågs det som typiskt Z.

Frasse, 11 år, tycks dock inte riktig ha förstått tjusningen med damkläder ännu. Han berättar för branschtidningen Women’s Wear Daily om sin modelldebut: ”Det är så svårt att gå i klackar, jag förstår inte hur någon kan gå i dem. Spela fotboll är mer min grej, men det var kul att göra det. Och jag fick hänga med min pappa.”

Krönika publicerad i Di Weekend 6 november 2015