Hopplöst bannlysa yogabyxan

När eleverna på Skyview high school i Montana kom tillbaka efter sommarlovet i år hade skolan infört en ny paragraf i sin klädkod. Tjejerna fick inte längre gå klädda i tajts eller yogabyxor. ”Leggings, jeggings och tajts ÄR INTE byxor”, slog skolledningen fast, ”och måste bäras ihop med lämpliga shorts, kjolar, klänningar eller byxor”. Motiveringen var att de kunde störa undervisningen. De manliga eleverna kunde bli distraherade.

Skyview är en i raden av amerikanska skolor som på senare tid gått till strid mot bruket av tajta nederdelar. Från olika håll hörs historier om hur flickor som kommit till skolan i yogatajts fått varningar eller tvingats åka hem för att byta. På en high school i North Dakota samlade lärarna i oktober alla kvinnliga elever efter dagens slut och höll en föreläsning om skolans klädkod. För att illustrera vikten av att klä sig anständigt visade de varnande klipp ur filmen Pretty Woman.

Det här har lett till flera lokala kampanjer för rätten att bära yogabyxor. Elever och föräldrar protesterar mot att tjejers kroppar som vanligt problematiseras och att tonårspojkarnas beteende skylls på flickornas klädval. Eller att ”felklädda” flickor i extrema fall, som i North Dakota, jämförs med prostituerade.

”News flash: Alla har en rumpa. Det är tydligen distraherande bara att vara kvinna”, sa sextonåriga Dayah Dover, en av eleverna på Skyview high school, till en lokaltidning efter att förbudet införts. I en akt av civil olydnad gick hon sedan och shoppade ett par yogabyxor.

Men. Vänta nu. Yogabyxor. Jag kan tänka mig mer rebelliska plagg. Jag håller själv på med ashtangayoga och har aldrig reflekterat över att byxorna vi tränar i skulle vara intressanta över huvud taget.

Problemet ligger tydligen i yogabyxans opacitet. Som rektorn på skolan i North Dakota försökte förklara det hela: ”Byxor... som sträcks ut så att de blir genomskinliga. Det lämnar inte så mycket åt fantasin, antar jag.” Det kanadensiska sportmodemärket Lululemon var i fjol tvungna att dra tillbaka ett mycket stort antal yogabyxor efter att kunder upptäckt att de blev genomskinligare och genomskinligare för varje tvätt.

Många skulle nog säga att ”distraherande” är en underdrift. Bilder av tjejer i yogabyxor har blivit ett enormt internetfenomen. ”Girls in yoga pants” påstås vara en av de vanligaste sökningarna på Google. En vän till mig, som är insatt i ämnet, skickar över länkar till Youtubeklipp, Instagramkonton och Tumblrs som hyllar yogabyxan. Rader av kvinnor som gör downward facing dog. Inzoomade bakdelar i transparenta tajts. Smygtagna foton av tjejer på väg till träningen. Jag tvivlar på att de som lägger upp de här bilderna har det minsta intresse för yoga.

Skolorna ser ut att ha en tuff kamp framför sig. Inte minst eftersom även elevernas mammor bär yogabyxor. På jobbet. Anledningen är den globala modetrend som kallas athleisure. De senaste åren har det blivit socialt accepterat att visa sig offentligt i träningskläder. Exklusivt sportmode och plagg tänkta att passa lika bra i styrelserummet som på gymmet är en av de allra största trenderna just nu. Enligt analysföretaget NPD Group sjönk den amerikanska jeansförsäljningen under det senaste åren med 6 procent, medan försäljningen av sportkläder ökade. Och Nikes vd Mark Parker förkunnade nyligen att ”leggings är de nya jeansen”.

Att bannlysa yogabyxan verkar hopplöst. För skolorna återstår bara att gilla läget.

We’re here, we’re sheer, get used to it.

Krönika publicerad i Di Weekend 21 november 2014