Ju längre vi lever desto yngre blir vi

För snart ett decennium sedan började Ari Seth Cohen fotografera välklädda damer och herrar på Manhattans gator. Inspirerad av sin farmor – en kvinna med Escadadräkter, pälsar och ”stort, blont hår” – och mormor – vars lådor Ari älskade att gräva i som liten – startade han bloggen Advanced Style. Den blev snabbt en stor hit. I stället för unga fashionistor lyfte Cohen fram modeförebilder som passerat sjuttio, åttio, nittio eller till och med hundra. Många av dem med en fäbless för stora smycken, brokiga färger och leopardmönstrat. Dessa åldrade påfåglar hade inte bara skattkammare till garderober efter alla år utan dessutom en förmåga att formulera sig kring stil som deras yngre motsvarigheter ofta saknade. Bloggen ledde till en bok, och några år senare en dokumentär. Nu i dagarna utkommer uppföljarvolymen, ”Advanced Style: Older & Wiser”, med bilder på seniora stilikoner från städer som Los Angeles, Florens och Stockholm.

Att Advanced Style fick ett sådant genomslag beror antagligen på att Ari Seth Cohen lyfte fram en åldersgrupp som sällan syntes i modesammanhang. Med undantag för Vogues årliga ”Age Issue” som hyllar ”kvinnor i alla åldrar” brukar modemedia normalt dyrka ungdom. Den regeln verkar dock hålla på att luckras upp. På senare år har äldre kvinnor som författaren Joan Didion och sångerskan Joni Mitchell figurerat i annonser för stora modehus. Här i Sverige har Åhléns under våren lanserat kampanjen ”Gränslöst” med mognare modeller. Nittiotalets supermodeller verkar heller inte ha några planer på att gå i pension. Majnumret av brittiska Vogue pryds av Kate Moss, 42. Det är hennes 37:e omslag för tidningen.

Men vad som är ungt, eller gammalt, är förstås relativt.

Di Weekend skrev i höstas om hur vissa forskare tror att världens första blivande 200-åring redan kan vara född. Statistiska centralbyråns kurvor över medellivslängd pekar stadigt uppåt sedan 1860-talet (med undantag för 1918 när spanska sjukan härjade). Bättre sjukvård och hälsosammare leverne har gjort att medellivslängden ökat år efter år. Och med kommande medicinska och tekniska framsteg lär den utvecklingen fortsätta, eller accelerera. Demografen James Vaupel vid Max Planck-institutet förutspår att hälften av de barn som föds i Sverige i dag kommer att bli över hundra år gamla.

Författaren och fysikern Bodil Jönsson påpekar i Di:s artikel att ”i en sådan värld kommer det inte heller att vara självklart vem som är gammal” – då det kanske inte finns en medelålder, utan flera.
När medellivslängden ökar förändras också vad som anses vara normalt beteende för en viss ålder. Om hundra blir det nya femtio kommer det inte vara speciellt anmärkningsvärt att hänga med en hundraåring på pilatesklass, vilket Ari Seth Cohen på bloggen gör med väninnan Ruth. Då kommer sjuttio-, åttio- och nittioåringarna som syns på Advanced Style inte längre att uppfattas som seniorer utan som medelålders.

Ju längre vi lever desto yngre blir vi.

En kreativ garderob kanske dessutom adderar några år. Cohens damer talar i alla fall om ”the healing power of style”. I nya boken delar en av dem, 75-åriga Sue Kreitzman, med sig av sina råd för ett långt liv: ”Var orädd, var äventyrlig. Gör saker som betyder något, blända dig själv och världen. Bär inte beige: det kan ta kål på dig."

Krönika publicerad i Di Weekend 29 april 2016