Varning för sträckläsning – lika målande som preciserat tar hon med oss läsare på en spännande resa bakom kulisserna i de mytomspunna IQ-sällskapen. Som att läsa en riktigt spännande deckare, man kan inte lägga den ifrån sig.

Annika Jankell, P4


Allt börjar med att Linda Leopold vill bli smartare. Efter att ha klarat Mensas inträdestest blir hon del av en brokig skara (lastbilschaufförer, matematiker, flöjtister) som löser rebusar och diskuterar livets stora frågor. Men Mensa är bara början. Där ovanför hägrar en rad sällskap med allt snävare antagningskrav. I Smartast i världen tar journalisten Linda Leopold med läsaren på en fascinerande resa in i IQ-sällskapens hemliga värld. Hon åker till Thessaloniki, Dubrovnik, New York och Harvard, möter människorna bakom de allra högsta IQ-talen och ställer sig frågan: Hur blir man egentligen smartast i världen? Boken skildrar även IQ-testningens historia och kontroverser, och innehåller intervjuer med ledande intelligensforskare som Howard Gardner, Richard J. Haier och James Flynn.


”Hon skriver tydligt, spännande och intresseväckande om ett ämne som kan vara torrt, svårt och komplicerat. Och även om jag är tveksam till IQ-test går jag, efter att ha sträckläst boken, så klart ändå in på Mensas hemsida och gör testet.”
Smålandsposten

”En spännande inblick i geniernas värld.”
Metro

”Boken genomsyras av tanken på att alla ska få komma till sin rätt, oavsett begåvning.”
”Bäst just nu”, Maria Schottenius, DN

”Det som är så fint med den här boken är att hon skriver på ett sätt som gör att jag känner att det är jag som håller på att träffa de här människorna. Det är så mycket närvaro i hennes reportage. [...]  Totalt fascinerande.”
SVT Go’kväll